Micro Four Thirds in een Full Frame tijd

Canon heeft deze week de EOS RP aangekondigd, met als belangrijkste eigenschap de lage prijs. De stap van Canon wordt vergeleken met de aankondiging van de EOS 300D, de camera die de digitale spiegelreflex beschikbaar maakte voor de gewone man.
Inmiddels is de tijd wel totaal anders dan toen de 300D verscheen. De hele markt voor compactcamera's is verdwenen, smartphones zijn ervoor in de plaats gekomen. Fotoapparatuur wordt steeds meer iets voor de serieuzere amateur. Maar die heeft nu wel een ruime keus. Want de compactcamera is misschien verdwenen, de spiegelloze systeemcamera verscheen.
In 2008 kwamen de eerste Micro Four-Thirds camera's, de Panasonic G1 en de Olympus E-P1. Zij plaveiden de weg voor de andere spiegelloze camera's; maar de vraag wordt steeds prangender of de rol van MFT niet is uitgespeeld met alle alternatieven van vandaag. De prijs van MFT was altijd een sterk punt; tot voor kort begonnen spiegelloze full frame camera's bij 2000 euro (A7III); en bijpassende objectieven voor full frame zijn ook duur. Het MFT systeem biedt veel opties in de lagere prijsklassen.
De EOS RP verlegt de prijslat significant. Nu is een ruime 1500 euro nog steeds niet goedkoop, maar wel duidelijk goedkoper dan elk ander full frame alternatief.
En, het is precies de helft van wat Olympus vraagt voor de E-M1X, die een vier keer zo kleine sensor heeft.
Het is duidelijk dat de aandacht van 'de markt' gericht is op full frame, en de (al dan niet terechte) consensus is dat, hoe groter de sensor, hoe professioneler. De EOS RP kan daardoor gelijkgeprijsde alternatieven met een kleinere sensor wegdrukken; bijvoorbeeld de Fuji X-T3 en de Sony A6500.
De vraag is wat mensen gaan doen die willen beginnen met fotografie, en een duidelijke upgrade willen vergeleken met hun telefoon. Een fullframe camera lijkt dan de beste papieren te hebben.
Er is echter een kanttekening. Fullframe is een groot formaat, vooral de lenzen. Dat hoeft niet altijd een probleem te zijn, maar zeker op reis telt elke kilo. MFT heeft veel lichtgewicht opties.
Daarom verwacht (hoop?) ik dat MFT blijft. Hoewel dat niet de populaire opvatting is op dit moment, zie ik juist APS-C verdwijnen, in ieder geval bij Sony, Canon en Nikon. Fuji blijft misschien over.
We zullen het zien!




Comments

Popular posts from this blog

Macros met de Panasonic 12-60 F3.5-5.6

De Clavinova CLP-6xx lijn (625 t/m 685)

Macros met de 12-60 Panasonic kitlens