De Clavinova CLP-6xx lijn (625 t/m 685)

Wat zijn in het kort de verschillen tussen de modellen in de Clavinova CLP-6xx lijn?

CLP-625

Dit is het absolute instapmodel, en staat in wezen ook los van de andere modellen in de 600-lijn. Dit blijkt uit het feit dat er twee handleidingen zijn: eentje voor de 625 en eentje voor de rest. Dit komt hoofdzakelijk door het feit dat de 625 geen bedieningsdisplay heeft; de manier van bedienen lijkt sterk op de manier waarop je de Arius YDP-144 en 164 bedient.
Deze piano koop je als je met een Arius tevreden zou zijn, maar wel graag de Bösendorfer sample wilt en 5 jaar garantie. Bovendien heeft het klavier synthetisch ivoor.

CLP-635

Dit is in feite het basismodel van de CLP-6xx serie. Vergeleken met de CLP-535 is de CLP-635 veel gelijkwaardiger aan de duurdere modellen. Zo bevat ook de 635 Virtual Resonance Modeling, heeft hij ritmes en zijn alle voices identiek aan die van de 645 en de 675.
Wat de CLP-635 verbindt aan zijn goedkopere broertje, de CLP-625, is het kunststof klavier. Het speakersysteem is wel iets krachtiger, maar niet bijzonder.

CLP-645

Deze piano doet in feite alles precies gemiddeld goed. Het speakersysteem is t.o.v. de CLP-635 een serieuze stap voorwaarts, niet alleen omdat het meer vermogen heeft, maar ook omdat het twee versterkers heeft zodat het geluid beter kan worden verdeeld tussen de hoge en lage tonen.
Misschien belangrijker nog is het klavier: dit is NWX, Natural Wood met escapement. Dit klavier speelt duidelijk beter dan dat van de goedkopere modellen.
Ook heeft de CLP-645 bluetooth.

CLP-675

Ook deze piano heeft weer een ander klavier en speakersysteem, en is verder identiek aan de CLP-645. Het speakersysteem is beter; of het klavier dat ook is, is een kwestie van smaak. Het is vooral een stuk zwaarder in de aanslag.

CLP-685

De CLP-685 is het topmodel in deze lijn. Net zoals zijn voorgangers bevat alleen het topmodel de XG soundlibrary, die hem geschikt maakt voor General Midi bestanden. De kwaliteit van de XG voices is echter wel van een totaal andere orde dan de standaard voices, ze gaan al meer dan 20 jaar mee en dat hoor je. Maar ook de set standaard voices is bij de 685 uitgebreider dan bij de lagere modellen. De Organ Flute 1 en 2 zijn bijvoorbeeld subtielere orgelgeluiden dan de Organ Principal, en dus een waardevolle toevoeging - als je daarin tenminste geïnteresseerd bent.
Verder is het speakersysteem nog verder verbeterd ten opzichte van de CLP-675.
Belangrijk is de vorm van de behuizing: de CLP-685 heeft een echte piano-klep, dit staat natuurlijk mooi maar werkt wel heel anders dan de rolklep van de lagere modellen; en heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Koopadvies

In zekere zin geldt: hoe meer je betaalt, hoe beter de piano. Maar in de CLP-6xx lijn zit wel een belangrijke 'knip', namelijk tussen de 645 en de 675. Het is belangrijk deze twee piano's in ieder geval in praktijk te hebben geprobeerd. Het klavier van de 675 is net zoals de 645 van hout, maar heeft een volstrekt andere (veel zwaardere) aanslag. Het klavier van 685 lijkt op dat van de 675, al is het niet identiek.

Mijn advies is om de CLP-645 als referentie te gebruiken. Is die voor jou betaalbaar, dan heb je er een fantastische piano aan. Is hij te duur, dan is het goed om je te realiseren dat een 635 vrijwel alle functies bevat (op bluetooth na), en een euro of 600 goedkoper is.
Is een 635 nog te duur, dan zou ik in plaats van de 625 je adviseren om naar de Arius lijn te kijken.

Comments

Popular posts from this blog

Macros met de Panasonic 12-60 F3.5-5.6

Macros met de 12-60 Panasonic kitlens