De CLP-635 en de Upright piano voice

De CLP-500- en 600-series van de Yamaha Clavinova lijn staan bekend om de twee gesamplede vleugels, de CFX en de Bösendorfer Imperial. In de CLP-635 en hoger is echter nóg een pianosample aanwezig, namelijk die van de Yamaha SU7 Upright piano.

Deze piano is in zijn akoestische vorm een stuk goedkoper dan de twee eerdergenoemde vleugels, en kost slechts zo rond de 23.000 euro. Dat klopt, 23.000 euro voor een staande piano. En dan heb je de sound van een SU7 in een digitale CLP van 1600 euro!

De vraag is natuurlijk: wat is de meerwaarde van deze voice? Want hoe duur een SU7 ook moge zijn, de CFX en de Imperial staan op een volstrekt ander niveau. Zijn er dan eigenlijk in de praktijk wel momenten waarop je de Upright voice kiest?

Kortgezegd: ja. Het eigene aan de Upright voice is dat die heel helder klinkt. En dat heeft voordelen, ik vermoed vooral ook omdat de speakers in de CLP-635 zo hun grenzen hebben. Ik heb het gevoel dat bij het wat ruiger spelen de Bösendorfer voice "verdrinkt", en in mindere mate de CFX voice ook. Denk bijvoorbeeld aan het begeleiden van zang, met gebruikmaking van het sustainpedaal.
De Upright voice is helderder en blijft dat ook. De middentonen zijn wat steriel, maar bij begeleiding is dat niet zo'n probleem. Bovendien is dat wat op te vangen door de Upright in Dual modus te gebruiken met zichzelf, met alleen maar een lichte detune als verschil.

En laten we wel zijn, digitale piano's hebben de laatste jaren er alles aan gedaan om zoveel mogelijk op een vleugel te lijken, maar hun behuizing is die van een staande piano. Zo'n Upright voice past eigenlijk best wel goed bij het karakter van de CLP. (De toetsaanslag zou voor het leuke ook mee moeten kunnen veranderen...)

Tenslotte:
De (Amerikaanse) YDP-184 lijkt een tweelingbroer te zijn van de CLP-635; maar er mist toch wel het één en ander. De Bösendorfer voice, bijvoorbeeld; maar - en daar hoor je weinig mensen over - ook de Upright voice ontbreekt. Toch wel jammer. De CLP-635 is daardoor een aanmerkelijk veelzijdiger digitale piano, je kunt er meer mee variëren. 


Comments

Popular posts from this blog

Macros met de Panasonic 12-60 F3.5-5.6

De Clavinova CLP-6xx lijn (625 t/m 685)

Macros met de 12-60 Panasonic kitlens