9mm Fisheye bodycap lens

Die had ik nog niet!

Dit is een heel klein objectiefje, manual focus en verder geen elektronische communicatie naar de body toe (er zitten geen contacten aan de achterkant). Een vast diafragma van F8.


Het ding weegt zo ongeveer letterlijk niets en is volledig van plastic. Prijs: 89 euro. (Gekocht bij Konijn, maar de prijs is overal hetzelfde).

Op de E-M10 MarkII body ziet het er zo uit:

De reviews op het internet zijn het over het algemeen eens voor wat betreft de scherpte van de lens, die is best goed. En dat lijkt te kloppen. Autofocus is voor de meeste gevallen geen gemis, de middelste focusstand is eigenlijk altijd wel goed.

Het is nog wel even zoeken naar wat je nou eigenlijk kan doen met het lensje. Hieronder een eerste poging!

Bovenstaande foto is in RawTherapee 5.5 wat gecorrigeerd (er is een lensprofiel beschikbaar voor dit objectief). De camera zelf zal niets corrigeren omdat die niet weet wat voor lens er gebruikt wordt.
Met een -.5 correctie op de tonvervorming, krijg je het onderstaande resultaat:


Het is een beetje afhankelijk van wat voor soort resultaat je wilt. Maar het is wel aan te raden de foto's wat na te bewerken in RawTherapee.

Is hij de prijs waard? Waarschijnlijk niet, maar als fisheye of extreme groothoek is het best bruikbaar. En er zijn dan niet veel alternatieven. Er zijn wel goedkopere bodydoppen!


Comments

Popular posts from this blog

Macros met de Panasonic 12-60 F3.5-5.6

De Clavinova CLP-6xx lijn (625 t/m 685)

Macros met de 12-60 Panasonic kitlens